opleidingen en cursussen

Zaken waar je aan moet denken als startende ondernemer:


Als startende ondernemer komt er een hoop op je af. Je leert dagelijks weer nieuwe dingen bij en leest je steeds weer in over de nieuwe updates binnen je branche. Naast de basis zaken zoals je inschrijven bij de KvK, je merknaam registreren en meer zijn er ook werkzaamheden die je moet uitvoeren om je werkomgeving zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor je werknemers. De perfecte werkomgeving bestaat niet, maar we kunnen er wel zo veel mogelijk naar streven. Dit doen we door goed in contact te blijven met onze werknemers en hen mee te nemen in het maken van keuzes. Hierbij is zelfontwikkeling per werknemer een prioriteit binnen elk bedrijf.

opleiding kindercoach

Hoe kunnen je werknemers zich zo veel mogelijk ontwikkelen?


Zelfontwikkeling wordt tegenwoordig als steeds belangrijker gezien. Wanneer iemand gaat solliciteren wilt diegene weten of er groeimogelijkheden zijn. Groeimogelijkheden bestaan op diverse manieren. Denk bijvoorbeeld aan het specialiseren binnen je vak of doorgroeien naar een hogere functie ieder paar jaar. Probeer als ondernemer altijd duidelijk over te brengen dat je zelfontwikkeling enorm belangrijk vindt en dat dit ook zeker mogelijk is.

Maak gebruik van een zelfontwikkelingsplan:


De meeste bedrijven hebben het al of zijn er hard mee bezig, maar het hebben van een zelfontwikkelingsplan is enorm handig. Je creëert een hechtere band met je werknemer, omdat je werknemer hierin alle plus- en minpunten kan noteren. Je kunt aan de hand van het zelfontwikkelingsplan werken naar betere doelen en je kunt beter terugblikken op een bepaalde periode. Er zullen ook een aantal werknemers zijn die het niet prettig vinden om ook privé zaken te delen en sommigen vinden dit juist wel fijn. Probeer hierin vrij te zijn door aan te geven dat je werknemers ook onderling zelfontwikkelingsplannen kunnen bespreken. De een voelt zich prettiger privézaken met een naaste collega te delen en de ander wilt liever advies van zijn of haar manager.

Verder is het ook mogelijk om in het plan te zien of een werknemer zich wilt richten naar een nieuwe functie of zich wilt specialiseren in zijn of haar huidige functie. Denk bijvoorbeeld aan een docent die een opleiding kindercoach wilt volgen. Het voordeel is dat je werknemer flexibeler inzetbaar is. Iemand kan zich ook verder ontwikkelen in zijn of haar vak zoals je HR-werknemer die zich wilt verdiepen in reintegratie 2e spoor. Het voordeel hieraan is weer dat je uiteindelijk meer specialisten in je bedrijf hebt waardoor je moeilijkere projecten aan kunt gaan.