opleidingen en cursussen

Wat is hydrotherapie? Uitleg + Gezondheidsvoordelen?


Als je kampt met blessures, mobiliteitsproblemen, ernstige artritis of chronische aandoeningen, dan kan een hydrotherapiebehandeling worden aanbevolen om de pijnproblemen aanzienlijk te verlichten. Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat hydrotherapie een positieve invloed kan hebben op zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid. De gezondheidsvoordelen van hydrotherapie zijn talrijk, maar wat houdt deze behandeling eigenlijk in? We bespreken het hier in deze blog. Lees snel verder.

hydrotherapie


Wat is hydrotherapie?


Hydrotherapie richt zich op de uitvoering van speciale oefeningen in het water als onderdeel van de behandeling van verscheidene aandoeningen. Meestal wordt hydrotherapie uitgevoerd in een zwembad, maar kan ook in open water worden gedaan. Omdat het lichaam door water wordt verlicht, is hydrotherapie minder belastend voor het lichaam en kan het een goede behandeling zijn voor jong en oud om te herstellen van fysieke blessures en mobiliteit, het behandelen van gewrichtspijn en ontstekingen, en het versterken van zwakke spieren.

Waarom kiezen voor hydrotherapie?


Hydrotherapie is een discipline binnen de fysiotherapie die gebruik maakt van de eigenschappen van water, zoals het vermogen om te drijven en hydrostatische druk, ten behoeve van de gezondheid van patiënten. Het warme water kan helpen om de spierspanning te verlichten en vrije bewegingen mogelijk te maken zonder bijkomende pijn of stijfheid. Hydrotherapie werkt daarom voor mensen met chronische fysieke beperkingen die hen in staat stelt zich te bewegen in posities waartoe zij normaal niet in staat zouden zijn.

Het doel van hydrotherapie:


De doelstellingen van hydrotherapie in de fysiotherapie is eenvoudig: het creëren van een gewichtloze omgeving om vrije beweging mogelijk te maken die normaal gesproken niet mogelijk zou zijn. Het algemene doel van hydrotherapie is het vergroten van de mobiliteit, de beweging in stijve of onbeweeglijke delen van het lichaam te bevorderen, pijnvermindering en verbetering van spierkracht.

Functionele verbeteringen:


Hydrotherapie zorgt voor het ontspannen van de spieren en is een onderdeel van revalidatie- en pijnbestrijdingsprogramma’s waardoor de lichaamsfunctie wordt geoptimaliseerd en de dagelijkse taken kunnen worden hervat.

Verbetering van conditie en kracht:


Hydrotherapie kan van vitaal belang zijn voor oudere patiënten die meer vertrouwen willen krijgen in hun evenwicht en coördinatie. Door middel van hydrotherapie kunnen ze hun dagelijkse routines weer oppakken en zo letsel als gevolg van vallen in de toekomst te voorkomen.

Het ervaren van voordelen van hydrotherapie:


Wil je meer weten over wat hydrotherapie is en wil je de voordelen ervan ontdekken, dan moedigen wij je aan dit te bespreken met een gekwalificeerde fysiotherapeut van AHC sportschool in Den Haag. Bovendien kun je deze gespecialiseerde behandeling ook volgen bij AHC hydrotherapie Ypenburg, om je te helpen sneller weer de dingen te doen die je leuk vindt!