opleidingen en cursussen

4 Tips voor succesvol energie- en stressmanagement


Ondanks te beschikken over een positieve instelling en het vermogen om daadkrachtig te zijn, vrijwel niemand is helemaal vrij van stress en vermoeidheid! Stress hoort eenmaal bij het leven. Sterker nog, stress is de natuurlijke verdediging van het lichaam tegen gevaar en het zorgt ervoor dat het lichaam wordt overspoeld met hormonen die de systemen voorbereiden om gevaar te ontwijken of te trotseren. Dit wordt ook wel het vecht-of-vlucht mechanisme genoemd. Helemaal omdat de meeste mensen dagelijks met stress te maken krijgen is het belangrijk om jezelf te wapenen met energie- en stressmanagementtechnieken om je ook door de moeilijke tijden heen te helpen. Daarom zijn hier vier goede tips voor energie- en stressmanagement die perfect zijn voor zowel persoonlijk- als bedrijfssucces.

stressmanagement


1. Aanpassen en anticiperen in plaats van vermijden


Voor veel mensen kan het verleidelijk zijn om zo veel mogelijk uit te stellen met als doel om stressvolle situaties en moeilijke keuzes te vermijden. Het vermijden of uitstellen van belangrijke zaken kan het leven echter alleen maar ingewikkelder maken. Het leidt er toe dat we meer tijd besteden aan het piekeren over de gebeurtenissen en daardoor uitgeput raken.

Het is dus belangrijk om jezelf aan te leren om jouw stress bij de kern aan te pakken. Dit doe je door zo goed mogelijk gebruik te maken van je natuurlijke energieritme en de meest uitdagende taken op die tijdstippen in te plannen. Wil je de dag voortvarender maken, dan kan het een slimme zet zijn om de moeilijkste taken als eerst af te ronden en later overgaan op gemakkelijker taken.

2. Streef naar evenwicht


Heb je last van een onevenwicht ervaren tussen werk en ontspanning? Wanneer je vaak gestrest bent, kan het gemakkelijk zijn om zonder het te beseffen af te glijden van ontspannende activiteiten. Overweeg dus om een dag of middag vrij te nemen, zodat je jouw lichaam de tijd geeft om te resetten en te ontspannen. Hierdoor zul je op een later moment productiever en meer gefocust zijn wanneer je weer aan het werk gaat. Weggaan van je werk kan moeilijk zijn, maar het zal de beloning dubbel en dwars waard maken.

3. Schrijf je gedachtes op


Een journal schrijven kan een uitstekende manier zijn om stress te verlichten en negatieve en opdringerige gedachten te bestrijden. Schrijven over negatieve (en positieve) ervaringen kan je helpen om jouw ervaring in perspectief te plaatsen en je daardoor op het positieve te concentreren.

4. Meer te weten komen?


Wist je dat er verscheidene trainingen bestaan om beter om te gaan met stress en vermoeidheid in het dagelijkse leven? Een stressmanagement opleiding starten bij Carrierepoort geeft je deze mogelijkheid, zodat je de meest doeltreffende strategieën voor energie- en stressbeheer kunt aanleren. Bekijk nu alle opleidingen op de website van Carrièrepoort om zelfs gratis trainingen en cursussen te kunnen volgen als je gebruik maakt van de STAP-regeling!