opleidingen en cursussen

Geluk op de werkplek – Wat is het en tips voor duurzaam werken:


De meesten van ons brengen een groot deel van hun leven door op het werk. Het is dus belangrijk dat zowel werkgevers als werknemers ervoor zorgen dat ze balans in hun dagelijkse werkleven brengen en het gevoel van welzijn op de werkplek bevorderen. Sterker nog, het is talloze malen gebleken dat werkplekken die zich inspannen om de spanningen van het dagelijkse werk in balans te brengen, een sterk concurrentievoordeel hebben. Maar wat betekent werkgeluk eigenlijk en hoe kan het worden verbeterd? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten om een duurzame werkomgeving voor jezelf en anderen te creëren.

duurzaam werken


Wat betekent werkgeluk?


Hoewel geluk op het werk vrij subjectief is, kan werkgeluk meestal worden omschreven als een bedrijfscultuur die plezier in het werk, inclusie en openheid omarmt. Geluk op het werk betekent niet dat je onder werktijd spelletjes of sport moet spelen, en het hoeft ook niet zo te zijn dat je de beste vriend van de baas bent. Werkgeluk betekent dat mensen plezier hebben in hun dagelijkse werk, transparant en openlijk samenwerken met hun teamleden, zich erkend en gerespecteerd voelen en in staat zijn om een gezond evenwicht tussen werk en privéleven te waarborgen.

De voordelen van werkgeluk:


Werknemers die gelukkig zijn op de werkplek, hebben een hogere retentiegraad. Volgens diverse onderzoeken is zelfs gebleken dat werknemers vier keer meer kans om hun baan te houden in vergelijking met werknemers die ongelukkig zijn op het werk.

Bovendien heeft werkgeluk een directe invloed op de mate van stress op de werkvloer, en stress kan de productiviteit negatief beïnvloeden. Een gelukkige werkplek zorgt er proactief voor dat de stress van werknemers wordt geminimaliseerd om zo te helpen productiever te zijn.

Daar komt bij dat gelukkige teamleden eerder geneigd zijn om zich te uiten door middel van open, transparante communicatie. Het zijn de gelukkige werknemers die meestal eerder geneigd zijn waardevolle informatie voor consistente verbeteringen te delen en fouten toe te geven. Tenslotte staat creativiteit staat in direct verband met geluk. Hoe gelukkiger werknemers dus zijn, hoe meer creatief denken in hun werk zal worden gegoten!

Wil je werken in het sociale domein bij een werkgever die werkgeluk hoog in het vaandel heeft staan? Neem dan eens een kijkje bij IBN vacatures en wie weet zit er voor jou wel iets interessants tussen!

Tips om gelukkig te zijn op het werk:


Een van de beste tips om geluk op het werk te vinden, is door goed voor jezelf te zorgen. Werkgeluk wordt in stand gehouden door de tijd te nemen om een stap terug te doen en jezelf te erkennen. Een vriendelijke herinnering aan onszelf en het uitvoeren van dingen die zorgen voor positieve ontwikkeling, kunnen ons een heel eind op weg helpen om geluk terug te brengen op de werkplek.

We hebben het recht om te genieten van ons werk. Dit kun je doen door adequate verantwoordelijkheden op je te nemen en jezelf in te stellen voor consistente verbeteringen. Met andere woorden, gelukkige werknemers zijn altijd verantwoordelijk voor hun eigen daden en zijn proactief in hun professionele ontwikkeling!